complaint. It is important to note that the tool is intended to be a first step and to
provide general information, but it does not offer definitive advice regarding an
individual’s Veterans’ preference entitlement. The Veterans’ Preference Advisor can
be accessed at the Department of Labor’s website under elaws Advisors.

Q: How is “Schedule A Appointing Authority” used to hire Veterans?

A: Though not specifically for Veterans, the Schedule A authority for people with
disabilities, 5 CFR 213.3102(u), is an excepted authority that agencies can use to
appoint eligible Veterans who have a severe physical, psychological or intellectual
disability. To be eligible, you must:

e  Show proof of your disability. Documentation may be from any licensed
medical professional (e.g., a physician or other medical professional
certified by a State, the District of Columbia, or a U.S. Territory to practice
medicine), a licensed vocational rehabilitation specialist (i.e., State or
private), or any Federal or State agency or agency of the District of
Columbia or a U.S. territory that issues or provides disability benefits.

e Your medical documentation should distinguish between disabilities that
are temporary, or transient, and disabilities that are chronic, permanent,
ongoing or unresolved with no end in sight.

e Have a certification of job readiness. Certification of job readiness (i.e.,
that you are likely to perform the duties of the job you wish to perform
despite the presence of your disability) may be from any licensed medical
professional (e.g., a physician or other medical professional certified by a
State, the District of Columbia, or a U.S. Territory to practice medicine), a
licensed vocational rehabilitation specialist (i.e., State or private), or any
Federal or State agency or agency of the District of Columbia or a U.S.
territory that issues or provides disability benefits.

The above documentation may be combined in one letter or you can provide it in
separate letters.

Agencies can use this authority, at their discretion, to appoint you at any grade level
and for any job (time-limited or permanent) for which you qualify. Veterans'
preference applies when agencies hire individuals under this authority. After two
years of satisfactory service, the agency may convert you, without competition, to
the competitive service.

There is no limit to the number of times you can apply under this authority.
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OPM encourages job-seeking Veterans to ask for consideration under as many
hiring authorities as they are eligible, in addition to claiming their preference under
the competitive examining process (if applicable). The following Frequently Asked
Questions (FAQs) may answer questions you have on hiring authorities.

(: Why should I hire a Veteran?

A Hiring Veterans through noncompetitive bids expedites the process and reduces
the hiring time.

(): What special skill sets and qualities does a Veteran bring to the organization?

A Ready supply of needed skills: Due to the cutting-edge training and education
the military offers, Veterans and transitioning service members have technical skills
in areas of critical importance: acquisition, information technology,
communications, security, information gathering, and medical technology. Many
already hold required security clearances for some Federal positions.

Q: What is the purpose of category rating in Veterans’ Preference?

A The purpose of category rating is to increase the number of qualified applicants
an agency has to choose from while preserving Veterans’ preference rights.

Q: Are agencies required to use category rating?

A No. Agencies are not required to use category rating. Agencies may choose to
use the traditional rules for numerical rating, ranking and selecting candidates,
including additional points for Veterans’ preference and the “rule of 3.” Agencies
should consider the type of position, the number of positions and/or the type of
assessment used to evaluate candidates when choosing whether or not to use
category rating.

(: What is the “rule of 3” and Veteran’s pass over?

A One of the major hiring reform changes is the requirement to use the category
rating approach to refer candidates. In the past, applicants’ résumés were scored
with a numerical rating; a hiring manager could select from only among the top
three highest scoring applicants and could not “pass over” a Veteran to select a
non-Veteran. This was known as the “rule of 3.”

Example: If the top person on a certificate is a 10-point disabled Veteran
(CP or CPS), the second person is not a preference eligible, and the third
person is a 5-point preference eligible, the appointing authority may choose
either of the preference eligibles. The appointing authority may not pass
over the 10-point disabled Veteran to select the nonpreference eligible
unless an objection has been sustained.

Example: If the top person on a certificate is a 10-point disabled Veteran
(CP or CPS), and the second and third persons are 5-point preference
eligible, the appointing authority may choose any of the three.

(): What is the Veterans' Employment Opportunities Act of 1998 (VEOA)?

A: When an agency advertises a vacancy and accepts applications from outside its
own workforce, the

Veterans' Employment Opportunities Act of 1998 (VEOA) allows Veterans or
Veterans’ preference eligibles to compete for these vacancies under the agency’s
merit promotion procedures. Veterans who are selected are given career or career-
conditional appointment. Veterans are those who have been separated under
honorable conditions from the Armed Forces with three or more years of
continuous active service. Veterans' preference, however, does not apply to
selections made under merit promotion procedures.

(: How do | utilize the Veterans' Employment Opportunities Act of 1998 (VEOA)
to hire Veterans?

A Agencies must allow preference eligibles and certain Veterans to apply for
positions announced under merit promotion procedures when the agency is
recruiting from outside its own workforce. Veterans may be hired through the
competitive process using the steps summarized below.
e Step 1: Consider the strategic benefit in filling the position using Veterans
and transitioning service members.
e Step 2: Determine recruiting strategy. Consider posting the announcement
at Veterans Transition Centers or with Veterans organizations.
e Step 3: Announce the vacancy on USAJOBS.
e  Step 4: Consider VEOA applicants with other status candidates.
e Step 5: Determine the most qualified candidates. Determine which
applicants are qualified, rate them based on their qualifications, and issue
a selection certificate in accordance with the agency merit promotion plan.
e Step 6: Select a candidate. If a VEOA eligible is selected, he or she is given a
career-conditional or career (as appropriate) appointment.

(): How can an employer determine eligibility for Veterans’ preference?

A The Department of Labor’s Office of the Assistant Secretary for Policy (OASP)
and Veterans’ Employment and Training Service (VETS) developed an online,
interactive system called the Veterans’ Preference Advisor to help Veterans
understand:

e  Whether or not they are eligible to receive Veterans’ preference.

e The type of preference to which they may be entitled.

e The benefits associated with the preference.

e The steps necessary to file a complaint due to the failure of a Federal

Agency to provide those benefits.

The Veterans’ Preference Advisor leads the inquirer through a series of questions to
determine eligibility and provides specific information and instructions for filing a



Q: How do | utilize the Veterans' Recruitment Appointment (VRA) to hire
Veterans?

A To hire an eligible Veteran under VRA:

Step 1: For positions up to a GS-11 (the promotion potential of the position is not a
factor), determine if the candidate is eligible under this authority. The following
individuals are eligible for a VRA appointment:

e Disabled Veterans.

e Veterans who served on active duty in the Armed Forces during a war
declared by Congress, or in a campaign or expedition for which a campaign
badge has been authorized.

e Veterans who, while serving on active duty in the Armed Forces,
participated in a military operation for which the Armed Forces Service
Medal was awarded.

e Veterans separated from active duty within the past 3 years.

Note: There is no minimum service requirement, but the individual must have
served on active duty, not active duty for training. (For Veterans who have less than
15 years of education, there is a training or education requirement.)

Step 2: Subject to Veterans' preference, appoint any VRA eligible who meets the
qualifications requirements for the position. No announcement is required.
Applying Veterans' Preferences: If an agency has two or more VRA candidates and
one or more is a preference-eligible Veteran, the agency must apply the Veterans'
preference procedures in 5 CFR part 302.

(Q: How do I hire 30 Percent or More Disabled Veterans?

A To hire a 30 Percent or More Disabled Veteran:

e Step 1: Determine if the candidate is eligible under this authority. A VA
letter or military discharge papers substantiating the service-connected
disability are required.

e Step 2: Appoint an eligible, disabled
Veteran who meets the qualifications
for the position to a temporary
appointment of more than 60 days or to
a term appointment. You may convert
the appointment, without a break in
service, to career or career-conditional at
any time during the temporary or term
appointment. Veterans' preference does
not apply and no announcement is
required.

Q: May an agency apply the “three consideration” rule under category rating?

A The “three consideration” rule that is embodied in 5 CFR 332.405 does not apply
to category rating. The reference to “three considerations” in 5 U.S.C. § 3317(b) is
associated with the traditional process for the discontinuance of certification of
preference eligibles from a register, and only applies to category rating in that
limited context.

Q: How are the quality categories defined?

A Quality categories are defined to distinguish
differences in the quality of candidates’ job-related
competencies or knowledge, skills, and abilities
(KSAs). Each category has eligible candidates who
have demonstrated through an assessment(s)
similar levels of proficiency on the critical job-
related competencies/KSAs. Some factors to
consider when developing categories may include:

e Breadth and scope of competencies/KSAs.

e Increased levels of difficulty or complexity of competencies/KSAs.
e Successful performance on the job.

e Level of the job.

A quality category definition should not be written in broad terms solely to increase
the number of eligible candidates who may be considered for selection. Instead, the
quality category definition should be written to identify the best qualified
individuals for the position.

More information on how to define quality categories, including examples, is
located in the Delegated Examining Operations Handbook in Chapter 5, Section B,
Rating Procedures (Category Rating) on the Office of Personnel Management (OPM)
website.

Q: May agencies use category rating to fill any job that uses an assessment(s)
that generates a numerical score?

A Yes. Agencies may use test scores as part of the job-related criteria used to
place candidates into categories, as long as the test assesses job-related
KSAs/competencies. When establishing a category definition with numerical scores,
agencies must be consistent with the technical standards in the Uniform Guidelines
on Employee Selection Procedures (see 29 CFR part 1607), with respect to the
development of any applicant assessment procedure, and comply with the laws,
regulations, and policies of merit selection (see 5 U.S.C. § 2301 and 5 U.S.C. § 2302).
For Administrative Careers with America (ACWA) positions, an agency should
coordinate with its legal office on the implementation of its category rating system.



Q: How are candidates selected under category rating?

A Agencies make selections from within the highest quality category regardless of
the number of candidates (i.e., the rule of 3 does not apply). However, preference
eligibles receive absolute preference within each category. If a preference eligible is
in the category, an agency may not select a nonpreference eligible unless the
agency requests to pass over the preference eligible in accordance with 5 U.S.C. §
3318, and the request is approved.

If there are fewer than three candidates in the highest quality group, agencies may
combine the highest group with the next lower group and make selections from the
merged group. The newly merged category would then constitute the highest
quality category. Preference eligibles must be listed ahead of nonpreference
eligibles in the newly merged category. Once again, as long as a preference eligible
remains in the merged category, an agency may not select a nonpreference eligible
unless the agency receives approval to pass over the preference eligible in
accordance with 5 U.S.C. § 3318.

Agencies are reminded that preference eligibles are placed in the highest quality
category based on the quality category definition agencies develop, with the
exception of the preference eligible with a compensable service-connected
disability of at least 10 percent who must be listed in the highest quality category
(except in the case of scientific or professional positions at the GS-9 level or higher).
Agencies should review the quality categories to ensure they accurately reflect the
best qualified.

Q: How are preference
eligibles given preference in
selection under category
rating?

A Preference eligibles that
meet the minimum
qualification requirements,
including a quality category
definition, but do not have a
service-connected disability
~ of 10 percent or more are
assigned to the appropriate
quality category based on the job-related
assessment. They are given preference in selection by being listed ahead of
nonpreference eligibles within the appropriate quality category. An agency may not
select a nonpreference eligible if there is a preference eligible in the same category
unless there are grounds for a pass over and the agency has complied with the
pass-over procedures at 5 U.S.C. § 3318(b).

Q: How do preference eligibles who have a compensable service-connected
disability receive preference in selection?

A preference eligibles who meet the minimum qualification requirements and
who have a compensable service-connected disability of at least 10 percent must
be listed in the highest quality category (except in the case of scientific or
professional positions at the GS-9 level or higher). As noted above, an agency may
not select a nonpreference eligible in lieu of a preference eligible in the same
category unless there are grounds for a pass over and the agency has complied with
the pass-over procedures at 5 U.S.C. § 3318(b).

Q: Are the procedures used to pass over a preference eligible under category
rating the same as those used in traditional numeric rating, ranking and selection?

A Yes. The procedures used to pass over a preference eligible under category
rating are the same as those used in the traditional rule of 3 process. In the
traditional and category rating processes, an agency may not select a
nonpreference eligible before selecting a higher ranked preference eligible or a
preference eligible within the same category unless the agency receives approval to
pass over the preference eligible in accordance with 5 U.S.C. § 3318.

Q: What is Veterans’ Recruitment Appointment (VRA) and how does it work?

A What it provides: VRA allows appointment of eligible Veterans up to the GS-11
or equivalent grade level. Veterans are hired under excepted appointments to
positions that are otherwise in the competitive service. After the individual
satisfactorily completes two years of service, the Veteran must be converted
noncompetitively to a career or career-conditional appointment.

When to use it: VRA can be a good tool for filling entry-level to mid-level positions.
Who is eligible: VRA eligibility applies to the following categories:

e Disabled Veterans.

e Veterans who served on active duty in the Armed Forces during a war
declared by Congress, or in a campaign or expedition for which a campaign
badge has been authorized.

e Veterans who, while serving on active duty in the Armed Forces,
participated in a military operation for which the Armed Forces Service
Medal (AFSM) was awarded.

e Veterans separated from active duty within the past 3 years.

Benefits to the hiring manager: VRA allows a manager to fill positions quickly by
appointing eligible Veterans to positions for which they are qualified, up to and
including GS-11 or equivalent, without issuing a vacancy announcement.



